Jitsi Meet'te Yalnızca Kayıtlı Kullanıcıların Konferans Odaları Oluşturabilmesi

Bu adımda Ubuntu 18.04 Üzerinde Jitsi Meet Kurulumu ve Ubuntu 20.04 Jitsi Meet Kurulumu - Kendi Video Konferans Sunucunuzu Kurun öğreticisine ek olarak, Jitsi Meet sunucunuzu yalnızca kayıtlı kullanıcıların konferans odaları oluşturmasına izin verecek şekilde yapılandıracaksınız. Düzenleyeceğiniz dosyalar daha önce Jitsi Meet yükleyicisi tarafından oluşturuldu ve alan adınızla yapılandırıldı. Farklı bir dosya ve kurulum işlemine gerek yoktur.

Bu anlatımda biz yine konferans.sizinalanadiniz.com değerini etki alanı adı yerine kullanacağız. Siz bu değeri kendinize göre düzenlemelisiniz.

İlk olarak,

sudo nano /etc/prosody/conf.avail/konferans.sizinalanadiniz.com.cfg.lua

Şu satırı bulun:

authentication = "anonymous"

Şu şekilde düzenleyin:

authentication = "internal_plain"

Şu şekilde görünmeli:

Bu yapılandırma, Jitsi Meet’e yeni bir ziyaretçi tarafından konferans odası oluşturulmasına izin vermeden önce kullanıcı adı ve parola kimlik doğrulamasını zorlamasını söyler.

Ardından aynı dosyanın en sonuna aşağıdaki bölümü ekleyin:

VirtualHost "guest.konferans.sizinalanadiniz.com"
    authentication = "anonymous"
    c2s_require_encryption = false

Şu şekilde görünmelidir:

Bu yapılandırma, anonim kullanıcıların kimliği doğrulanmış yetkili bir kullanıcı tarafından oluşturulan konferans odalarına katılmasına olanak tanır. Ancak, konukların odaya girebilmesi için benzersiz bir adres ve isteğe bağlı bir parola olması gerekir.

Burada, guest. değerini alan adınızın önüne eklediniz . Mesela, konferans.sizinalanadiniz.com değeri için koyarsınız guest.konferans.sizinalanadiniz.com olmalıdır. Ana guest. bilgisayar adı yalnızca dahili olarak Jitsi Meet tarafından kullanılır. Asla bu adresi bir tarayıcıya girmeyeceksiniz veya bunun için bir DNS kaydı oluşturmanız gerekmeyecek.

Şimdi:

sudo nano /etc/jitsi/meet/konferans.sizinalanadiniz.com-config.js

Şu kısmı bulun:

// anonymousdomain: 'guest.konferans.sizinalanadiniz.com',

Şu şekilde değiştirin:

anonymousdomain: 'guest.konferans.sizinalanadiniz.com',

Şöyle görünmelidir:

Yine, daha önce kullandığınız ana bilgisayar adını kullanarak, bu yapılandırma Jitsi Meet’e kimliği doğrulanmamış konuklar için hangi dahili ana bilgisayar adını kullanacağını söyler.

Sonrasında şu dosyayı açın:

sudo nano /etc/jitsi/jicofo/sip-communicator.properties

Yapılandırma değişikliklerini tamamlamak için aşağıdaki satırı ekleyin:

org.jitsi.jicofo.auth.URL=XMPP:konferans.sizinalanadiniz.com

Şöyle görünmelidir:

Bu yapılandırma, Jitsi Meet işlemlerinden birini, şimdi artık gerekli olan kullanıcı kimlik doğrulamasını gerçekleştiren yerel sunucuya yönlendirir.

Jitsi Meet sunucunuz artık yalnızca kayıtlı kullanıcıların konferans odası oluşturabileceği şekilde yapılandırılmıştır. Bir konferans odası oluşturulduktan sonra, kayıtlı bir kullanıcı olmasına gerek kalmadan herkes katılabilir. İhtiyaç duydukları tek şey benzersiz konferans odası adresi ve odanın oluşturucusu tarafından ayarlanan isteğe bağlı bir şifredir.

Artık Jitsi Meet, oda oluşturmak için kimliği doğrulanmış kullanıcılara ihtiyaç duyacak şekilde yapılandırıldığı için bu kullanıcıları ve şifrelerini sunucunuzda tanımlamanız gerekiyor. Bunu yapmak için prosodyctl yardımcı programı kullanacaksınız .

Sunucunuza bir kullanıcı eklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın:

sudo prosodyctl register KULLANICI konferans.sizinalanadiniz.com ŞİFRE

Buraya eklediğiniz kullanıcı bir sistem kullanıcısı değildir. Yalnızca bir konferans odası oluşturabileceklerdir. Yani sunucunuza SSH üzerinden oturum açamayacaklardır.

Son olarak, yeni yapılandırmayı kaydetmek için Jitsi Meet hizmetlerini yeniden başlatın:

sudo systemctl restart prosody.service
sudo systemctl restart jicofo.service
sudo systemctl restart jitsi-videobridge2.service

Jitsi Meet sunucunuz artık bir konferans odası oluşturulduğunda bir iletişim kutusuyla kullanıcı adı ve şifre isteyecektir.

Sonuç

Bu makalede, Jitsi Meet sunucunuzu güvenli ve özel video konferans odalarını barındırabileceğiniz bir hale getirdiniz

2 Beğeni

Merhaba, ufak bir sorum olacaktı belki yardımcı olabilirsiniz, bir kere şifre girildikten sonra aynı oda için tekrar şifre istemiyor sürekli olarak oda açabiliyorum. Halbuki uygulama kapatıldıktan sonra tekrar jitsiye bağlanıldığında uygulamanın tekrar şifre istemesi için ne yapabiliriz.

Selamlar

bu komutların hepsini birebir uygulamadım ama bana kullanıcı adı ve şifreyi soracağım ekran geliyor fakat toplantı sahibiyim butonu gelmiyor. Direk kullanıcı adı ve şifre geliyor. Diğer girmek isteyenlere de yine kullanıcı adı ve şifre geliyor. Normalde toplantı sahibi girince diğer girmek isteyenlerin otomatik girmesi yada lobi özelliği açık ise toplantı sahibine uyarı gelmesi gerekmiyor mu? Nerede hata yapıyorum.

Selam,

Adımları kontrol edin lütfen buradaki işlemler ile üzerinden geçin bir.

Maalesef olmadı. Ubuntu 20.04 kullanıyor olmam buna sebep olabilir mi?

Selam problemi çözdüm.
Fakat yeni bir sorum olacak :slight_smile:
Toplantı Sahibiyim diye girdiğim odalarda loby özelliğini aktif edemiyorum.

Selamlar,

Prosody için alan adı .cfg.lua dosyanızı ve Nginx tarafında VirtualHost kısmını kontrol eder misiniz muc_lobby_rooms, lobby alanları tanımlı mı?

Bu dosyalar nerede ? Benim gibi windows her şeyi tıklamaya alışmış biri olarak :slight_smile: bu linx te birşey bulmak ölüm :slight_smile: