Zimbra'yı Farklı Bir Sunucuya Taşıma Rehberi (Manuel - Güvenli - Sorunsuz)

Merhaba arkadaşlar, bu makalemizde sizlerle birlikte herhangi bir sebepten değiştirmeniz, taşımanız gereken bir Zimbra sunucusunu farklı bir sunucudaki temiz ve güncel kurulmuş yeni Zimbra sunucusuna nasıl taşıyabileceğimizi öğreneceğiz.

:alien: Bu Yöntem Hangi Durumlar İçin Önerilmektedir :alien:
Bu yöntem sanallaştırma, migration, replication ya da yedekleme çözümleri ile taşıma yapamayan sunucularına yalnızca SSH ya da SFTP ile bağlanabilen kullanıcılar için önerilmektedir.

:information_source: Önerilen çalışma şekli :information_source:
Sizlerden buradaki ricam hemen ilerlemek ve komutları kopyalayıp yapıştırmak yerine öncelikle bu makaleyi sonuna kadar sadece okuyarak aklınızda işlemlere bir kuş bakışı oluşturun. Bu hata yapma payınızı azaltacaktır. Bu işlem Ubuntu 18.x/20.x üzerinde denenmiştir.

Betiğin sorunsuz çalıştığı Zimbra MTA versiyonları;

8.8.X
8.7.X
8.6.X
8.5.X

Benimde çalışmakta olduğum (ve hala çalışmakta olduğum) Zimbra sürümleri açık kaynak sürümdür, MTA paketinin bir parçası olarak kullanılabilen herhangi bir geçiş/taşıma aracı yoktur. Web forumlarında eski ve yeni Zimbra MTA’lar arasında nasıl senkronizasyon yapılacağına dair birçok öğretici döküman bulabilirsiniz.

Bir çok geçiş aracı ya güncel değildir ya da sorunlar çıkartır. Bu konuda rahat olamadığım için sizlerle de manuel emin olduğunuz ve kontrolünüzdeki bir geçiş sürecini paylaşmak istedim. Umarım işinize yarar.

Bu yöntemle bir senkronizasyon ya da geçişin eski sorunlu verileri de aktaracağından ve işlemin sonunda bizi rahatsız edeceğinden korkmayacağız.

:warning: Ek Uyarılar & Bilgilendirmeler :warning:

  1. Temel olarak, eski sunucunuz için kullandığınız aynı ayarlara, ancak farklı bir IP’ye sahip yeni bir sunucu kurmanız gerekecektir.
  2. /etc/hosts dosyasıdan FQDN ayarınızı aynı tanımlamayı unutmayın.

Eski sunucu içindeki tüm etki alanlarını yenisinde oluşturmanız gerekmeyecektir. Sadece ana etki alan adınızı oluşturun, diğerlerini otomatik olarak içe aktaracağız.

Ana etki alan adı kullandığımız birincil e-posta alan adımızdır. Örn. birincil etki alan adınız eposta.sizinalanadiniz.com ise birincil alan adınız sizinalanadiniz.com olacaktır.

Aşağıdaki makale ile tamamen sorunsuz çalışan, kullanıma hazır yeni bir Zimbra sunucusu hazırlayın:

Bu betik otomatik olarak;

  • Eski sunucudaki tüm mevcut etki alanlarını içe aktarır.
  • Eski sunucudan mevcut tüm hesapları, parolaları, dağıtım listelerini ve diğer adları içe aktarır.

Eski sunucunuzdaki tüm DNS ve güvenlik duvarı bağlantı noktalarını yeni sunucuda da ayarlayın ve DNS kayıtlarınızı yeni sunucunuza yönlendirin.

:warning: Ek kontroller :warning:

  • DNS kayıtlarınız yayıldıktan sonra yeni sunucunuza yeni posta alabildiğinizden emin olun.
  • Eski sunucuda bulunmayan bir test kullanıcısı açın yeni sunucuya bağlanıp kullanabildiğinden emin olun.

Dışa ve içe aktarma sırasında çalıştırılan komutların çoğu işlem sırasında saatler sürebilir. Bunlar doğrudan bir SSH oturumundan root yetkisi ile çalıştırılmalıdır. Başlamadan önce dışa aktarma kısmında, hem “eski” hem de “yeni” sunuculardan erişilebilen yeterli depolama alanımız olduğundan emin olmalıyız. Yeni sunucumuzda eski sunucudaki kullanılabilir kapasitenin iki katı boş alan olmalıdır.

Aşağıdaki adımlar geneldir ve ara depolamanın /zimbr konumunda bulunduğunu varsayar. Dizin yolunuz farklıysa, komut dosyalarını buna göre değiştirmeniz gerekecektir. İşlemleri düzenli tutmak için, tüm farklı taşıma dosyaları için ayrı klasörler oluşturulacaktır. Ayrıca yolun Zimbra kullanıcısı tarafından okunabilir/yazılabilir olduğundan emin olun.

İlk Adım: Mevcut Zimbra’nın Yedeğini Alalım

/zimbr dizinimizi oluşturalım ve root/Zimbra kullanıcılarına yetkileri tanımlayalım:

cd
mkdir zimbr
chmod 777 /zimbr
chown zimbra:zimbra /zimbr
cd zimbr
wget https://raw.githubusercontent.com/muhyal/zimbr/main/zimbr.sh
chmod 777 zimbr.sh
chown zimbra:zimbra zimbr.sh

Şimdi yedekleme işlemini başlatalım;

./zimbr.sh -b /zimbr

Buradaki işlemler artık otomatiktir ve işlemlerin süresi MTA sunucunuzun boyutuna, kullanıcı sayısına göre artacaktır.

:white_check_mark: Alınan Yedeğin Yeni Sunucuya Aktarılması Hakkında :white_check_mark:

İşlemler tamamlandıktan sonra eski Zimbra sunucunuzdaki /zimbr dizinine aldığımız yedeği SSH üzerinden rsync ile ya da SFTP ile bağlanarak yeni sunucumuzdaki ana dizinimize taşıyabilir/kopyalayabiliriz.

İkinci Adım: Eski Zimbra Yedeğimizi Yeni Zimbra Sunucumuza Geri Yükleyelim

cd
chmod 777 /zimbr
chown zimbra:zimbra /zimbr
cd zimbr

Şimdi geri yükleme işlemini başlatalım;

./zimbr.sh -r /zimbr

Yukarıdaki işlem adımlarını canlı bir taşıma işleminde test ederek not alarak oluşturdum. Ben sorunsuz olarak 1 TB e-posta verisi ile 1000+ eposta hesabını bu yöntem ile 48 saatte taşıdım. Eğer komutlarda bir eksiklik var ise hata alırsanız konu altından yazmanız yeterlidir, mümkün oldukça yanıtlayacağımdan emin olabilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim.

5 gönderi yeni bir konuya bölündü: Zimbra Taşıma İşlemi Sonrası POP3 E-postaların Yeniden İndirilmesini Nasıl Engellerim?

1 gönderiler var olan bir konu içinde birleştirildi: Zimbra Taşıma İşlemi Sonrası POP3 E-postaların Yeniden İndirilmesini Nasıl Engellerim?

Merhaba, centos 7 ile deneme yapıyorum tam aktarım yapmıyor, ne yapabiliriz?

BİLGİ - Boş takma adlar temizleniyor…
find: ‘zimbr/takma_adlar/’: No such file or directory
rm: missing operand
Try ‘rm --help’ for more information.
BİLGİ - E-posta hesapları dışarı aktarılıyor…
cat: zimbr/e-postalar.txt: No such file or directory

Merhabalar,

Ubuntu 18.04.x ve 20.04.x üzerinde sorun gözükmemekte. Centos 7 üzerinde deneme şansım bulunmuyor şu an ancak bu hafta içi test ederek dönüş yapacağım.

wget https://git.kutbu.com/kutbu/zimbr/-/raw/main/zimbr.sh ile script dosyasını indiremiyorum. Dosya mevcut mudur hala ?

Merhabalar,

Aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz: